Risalet Ne Demek? Arapça ve Türkçe Anlamları

Dilimize Arapçadan geçmiş olan bizimde web sitemizin alan adı (domain) olan risalet kelimesi, anlamı oldukça merak ediliyor. Bizde sizin için Arapça ve Türkçe anlamlarını iyice araştırdık ve sizlere paylaşıyoruz.

Yalın anlamı mektup ve name olarak bilinir. Risalet kelimesi, ilk 8. yüzyıldan itibaren terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Arapçada Risalet kelmesi seçilmiş kişiye verilmiş makam, topluma gönderilmiş peygamber manalarına gelmektedir. İrsal (إِرْسَال) kelimesinden türemiştir. İrsal (إِرْسَال) kelimesi arapçada mastar sığasından göndermek manasına gelmektedir.

Türk halkında yaygın isim olarak kullanılan resul (رَسُول) kelimesi'de peygamber, gönderilenhaberci, elçi, manalarına gelmektedir. Örnek: (رَسُول اللَّهِ) resulullah Allahın elçisi anlamındadır.

Risalet kelimesi seçilmiş kişilere verilen peygamberlik makamı Allah’ın vahiy yoluyla öğrettiği bilgiler ve O’nun emirlerini insanlara ulaştırıp ilâhî elçilik görevini yapmakla teşkil edilen kişi anlamına gelmektedir. 

Risalet makamı iki kısma ayrılır 1- Resul Allahın görevlendirdiği uyarıcı ve yol gösterici ve kendisine kitap indirilmiş olan elçilere denir.

2- Nebi Allahın görevlendirdiği uyarıcı ve yol gösterici ve kendisine kitap indirilmemiş kendisinden evvelki kitap ile uyaran elçilere denir.

Türk Dil Kurumuna göre (TDK) Risalet kelimesi anlamı Allah katından inen vahitleri insanları bildirmek. İnsanları cennet, cehennem, helal, haram gibi konularda uyarmak. İnanan kulları cennet ile müjdelemek ve cehennem ile uyarmak. Olarak açıklamıştır.

Peki bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz sizde bu konuda bilginizi veya sorularınızı yorumlar kısmına bırakabilir ve yeni bilgilere ulaşmak için devam tuşuna basabilirsin 

1 Yorumlar

YORUM YAP

  1. güzel izah etmişdiniz arapçaymış ben farsça sanıyordum

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Facebook