Tesbih Namazı Nasıl Kılınır? - Tesbih Namazı Kılınışı Ve Faziletleri

Tesbih namazı, mendup (sevabı çok) olan namazlardan biridir. Arapça bir kelime olan tesbih, Allahı noksan sıfatlardan tenzih etme ve ululama manasına gelir. Dört rekat olan bu namazda üçyüz defa "Subhânellâhi ve'l-hamdü li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhü va'llâhu ekber" dendiği için bu adı almıştır.

Tesbih namazı, ömürde bir kez de olsa kılınması tavsiye edilen mendup bir namazdır. Peygamberimiz amcası Abbas'a "Bak amca sana on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü- büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar" diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiştir.

Amcası Abbas bunu her gün yapamayız deyince Peygamberimiz (s.a.v), bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının yeterli olacağını belirtmiştir. (Ebû Dâvûd, "Tatavvu'", 14, "Salât", 303; Tirmizî, "Salât", 350, "Vitr", 19).

Bütün namazlarda olduğu gibi, tesbih namazında da, Kurandan bir şey okunacağı zaman, Kuranın herhangi bir yerinden okumak mümkündür. “Şu sure okunmaz veya mutlaka şu sureyi okumak gerekir” diye bir şey yoktur. Ancak İbn Abbas`a: “Bu namaz için belirlenmiş bir sure biliyor musun?” diye sorulunca: “Evet, Tekâsur, el-Asr, el-Kâfirûn, ve el-İhlâs” diye cevap vermiştir (Fetavayi Hindiyye, Mısır 1323, I, 119)

Tesbih Namazının Kılınışı

Tesbih namazı 4 rekat kılınan nafile bir namazdır. Tesbih namazının her rekatındaki tesbih: ‘Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber’ şeklindedir. 1 Rekatte tesbihleri yazdık. Diğer rekatlarda (tesbih söyleriz) yazan yerlerde (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) okunacak.

1.Rekat “Niyet ettim Allah rızası için Tesbih namazı kılmaya” diye niyet ederiz “Allahu Ekber” diyerek Tekbir alır ve namaza başlarız Subhaneke’yi okuruz. 15 kere tesbih söyleriz Euzü-besmele çekeriz ve Fatiha okuruz Tekâsur Suresini okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) Rüku’ya gideriz ve Rukuda Üç kere, “Subhâne rabbiye’lazim” dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz.  (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) Rüku’dan Rükûdan, “Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke’l-hamd” denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) Sonra Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. (Subhânellâhi ve’l-hamdu li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va’llâhu ekber) Tekrar Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. 

2.Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Fatiha’dan önce, 15 kere tesbih söyleriz. Fatiha okuruz Asr Suresini okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku’ya gideriz ve Rukuda Üç kere, “Subhâne rabbiye’lazim” dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rükûdan, “Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke’l-hamd” denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. Sonra Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. İkinci rek’atte oturduğmuzda, Et-tahiyyatu, Allâhumme salli ve Allâhumme Bârik okunur. 

3.Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Subhaneke’yi okuruz. 15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz Kafirûn Suresini okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku’ya gideriz ve Rukuda Üç kere, “Subhâne rabbiye’lazim” dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku’dan Rükûdan, “Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke’l-hamd” denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. Sonra Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. 

4.Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Fatiha’dan önce, 15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz İhlas Suresini okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku’ya gideriz ve Rukuda Üç kere, “Subhâne rabbiye’lazim” dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku’dan Rükûdan, “Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke’l-hamd” denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. Sonra Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde’ye gidip, secdede üç defa “Subhane rabbiye’l-a’lâ” dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Dördüncü rek’atte oturduğumuzda, Et-tahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Önce sağa, sonra sola; “Es-selamü aleykum ve rahmetullah” diyerek selam veririz. Tesbih namazındaki her rekatta okunan tesbih adedi 75’tir. Dört rekatta 300 adet tesbih okunmuş olur.

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook