Hurmanın Faydaları Nelerdir? - İçeriğindeki Vitaminler

İnsan vücuduna inanılmaz etkileriyle bilinen hurma, faydaları oldukça fazladır. kilo verdireme ve tok tutama özelliğiyle bir numaralı besin olma özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor. Yüksek antioksidan içeriği ile hurma bağışıklık sisteminizi güçlendirerek tüm vücut işleyişini iyileştirir.

Ramazan aylarının vazgeçilmezi, haline gelen hurma iftarda az miktarda hurma tüketimi, vücudu dinlendirici olduğu etkisini gösterir.

Hurma, Arap Yarımadası ve Afrika’da bolca yetişen, palmiyeler gibi ılıman iklimin olduğu yerlerde görülmektedir. Çok şifalı ve besleyici olmasının yanı sıra yaratılışıyla ilgili rivayetlerden biri de Hz.Adem’in çamurundan bir parça olduğudur.

Hurmanın Faydaları Nelerdir

Hafıza kaybını engelleyici özelliği bulunmaktadır.

* Strese karşı iyi gelmektedir.

* Balgam sökücüdür.

Karaciğeri kuvvetlendirmektedir.

Verem hastalığına karşı olumlu etkisi vardır.

Anne sütünü artırmaktadır.

Böbrek yetmezliğine karşı oldukça faydalı bir meyvedir.

Kansızlığa son derece iyi gelmektedir.

* Kemik zayıflığını engellemektedir.

* Vücuda kan üretimi sağlamaktadır.

* Cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında işe yarar.

* Vitamin olarakta B1 B2 vitamin içeriği ile sinir sistemini korur.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyuruyor:

Halanız olan hurmaya (nahleye) saygı gösteriniz. Çünkü o (hurma) babanız Âdem’den arta kalan çamurdan yaratıldı.

"İmam-ı Rabbani Hazretleri “Mektubat” adlı eserinde bu konuyu şu şekilde açıklar: “Görülüyor ki nahle, Âdem Aleyhisselâmın çamurundan yaratılmıştır. Nahleye bereket buyurması, bunda her şeyin bulunduğu için olsa gerektir. Bunun için nahlenin meyvesi olan hurma yiyince insanın parçası, dokusu olur. Böylece hurmada bulunan her şey, insana da aktarılmış olur.”

Hz. Âdem’in arta kalan çamurdan yaratıldığı için, insanın tabiatına en yakın ve en uyumlu meyvedir. Her ikisi de kafaları kesildiğinde ölürler, yaklaşık aynı ömür süresine sahiptirler ve insan gibi dişili-erkekli olup üremektedirler. 

Peygamber hurması da denen Acve hurması ise diğer hurmalara göre daha değerlidir. Rivayete göre bir gün bir müşrik, elinde yanmış hurma dalıyla Efendimiz’e gelir ve şöyle der: “Ya Muhammed bu yanmış dalı toprağa dik, şayet bu daldan hurma yetişirse biz de senin peygamber olduğunu tasdik ederiz.” Efendimiz önce tükürükleriyle dalı ıslatır ve toprağa diker. İşte o daldan yetişen hurma Acve hurmasıdır. Bu yüzdendir ki; Acve hurmasının yanık hurma gibi daha koyu bir rengi vardır. Efendimiz bir hadis-i şerifinde Acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: “Kim sabah aç karnına yedi tane Acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”

KURUTULMUŞ 100 GR HURMANIN BESİN DEĞERİ

Kalori :300,4 kcal

Karbonhidrat : 72,9 gr

Protein : 2,2 gr

Kolesterol : 0

Lif (posa) : 9,3 gr

A vitamini : 0,5 gr

B1 vitamini : 0,1 mg

B2 vitamini : 0,1 mg

B3 vitamini : 2,2 mg

B6 vitamini : 0,153 mg

B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg

C vitamini : 3 mg

Kalsiyum (Ca) : 59 mg

Demir (Fe) : 3 mg

Fosfor (P) : 63 mg

Sodyum (Na) : 5,4 mg

Potasyum (K) : 700 mg

Magnezyum (Mg) : 58 mg


Günde 2 ,3 tane aşırıya kaçmadan tüketebileceğiniz bir meyve olan bu besinin faydaları oldukça şaşırtıyor. Hem yüksek lif içermesiyle kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelirken hem de oruç tutarken uzun süreli açlık sebebiyle bozulan bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkilidir.

Dikkat! Diyabet şeker hastaları bu konuda dikkat etsinler ve kullanırken doktorlarına danışsınlar "şifa dengeli kullanıldığında şifadır."

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook