Nitelikli Kahve Nedir? Nitelikli Kahve Nasıl Belirlenir?

 
Kahve, kültürümüzde 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çoğu kişi güne mutlaka bir bardak kahve ile başlıyor. Kahve dükkanları ise sürekli çeşitlerine bir yenisini ekliyor. Peki Nitelikli ve ticari sınıf kahve duydunuzmu? İşte detaylar. 

Nitelikli terimi kahve çekirdeklerini sınıflandırmak için kullanılan bir ünvandır. Bu ismini, 80 ve üstü puan alan kahveler kazanabilir. Mesela 60 puan barajındaki kahveler   ticari sınıf” kahvelerdir. Pek bu terim ortaya nasıl çıktı? Bu terimin ilk defa 1970’lerde bazı gündelik hayat dergilerinde bahsedilmeye başlanır. Bir süre sonra bu terim kahve alanında yetkin bir isim olan Erna Knutsen tarafından detaylıca tanımlanır.  

Knutsen, kahve sektörü içerisindeki bazı dergi ve konferanslarda, bazı iklim koşullarına sahip bölgelerde yetişmiş ve özelleşmiş bir aroma profiline sahip kahvelerin nitelikli olduğunu anlatır. Böylece kahve alanında, şarap beğenisinde olduğu gibi gastronomik bir hareket başlar. 

Bugün ”nitelikli” sınıflandırması, kahve meyvesinin yetiştiği yere özgü tadlara sahip olmasını ve bu özgün tadları ortaya çıkaracak şekilde hazırlanmasını kapsar.  Çekirdeğin puanı, nitelikli kahveler üreten çiftlik ve kooperatiflerin hasadından örnek ürün alınarak test edilir. Test edilirken bir çok farklı kriter gözetilir. Bu kriterlere uymayan kahveler, istenmeyen, ağza hoş gelmeyecek tadlar içerdiği için başka kalite sınıflarına ayrılır.

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook