Zülkarneyn Aleyhisselam Kimdir? Hayatı ve Hakkında Ayetler



Zülkarneyn kelimesi iki boynuz sahibi ve iki kıta sahibi olarak isimlendirilmiştir. iki asır sâhibi anlamınada gelir. Zülkarneyn aleyhisselam nerde doğdu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ama nuh aleyhisselamın oğlu yasefin soyundan gelmiştir. Hz ibrahim aleyhisselamın zamanında yaşamıştır. Asıl ismi iskenderdir ama makedonyalı büyük iskender değildir.

Hz. Zülkarneyn’in (a.s.) peygamber mi yoksa velî mi olduğu ihtilâflıdır. Peygamber mi? veli mi? olduğunu Allah bilir. Hz. Zülkarneyn (a.s.) İbrahim Aleyhisselam zamanında yaşadı. Onunla haccetti ve duasını aldı. Kur’an’da doğu ve batıya yaptığı seferleri zikredilir. Yeryüzünün tamamına hakim olan dört kişiden biri olduğu rivayet edilir.

Zülkarneyn Aleyhisselam teyzeoğlu Hızır Aleyhisselam’a ordusunda kumandanlık vazifesi verdi. Kâfirlerle savaştı. Yecuc ve Mecuc kavmine karşı bakır ve demir karışımı bir set yaptı. Allah’ın dînini, tevhîd akîdesini yaydı; insanlara hakkı ve hakîkati tebliğ etti. Medîne ile Şam arasında “Dûmetü’l-Cendel” denilen yerde vefat etti. Mekke civarında “Tihame” dağlarına defnedildi.


Hz Zülkarneyn kuranda da anılmaktadır , kehf süresinde; Peygamberimize yahudiler yada yahudilerin vesilesiyle kureşlilerin önde gelenlerini yolladılar Peygamberimize ALLAH (C.C) şu ayeti indirdi :

وَيَسْـَٔلُونَكَ عَنْ ذِي الْقَرْنَيْنِۜ قُلْ سَاَتْلُوا عَلَيْكُمْ مِنْهُ ذِكْراًۜ 
(٨٣)

﴾83﴿
Sana Zülkarneyn hakkında soru soruyorlar. De ki: "Size onunla ilgili bir parça okuyacağım."


84- إِنَّا مَكَّنَّا لَهُ فِي الْأَرْضِ “Şüphesiz biz onu yeryüzünde kudret sahibi kıldık.”


85- فَأَتْبَعَ سَبَبًا “O da bir sebebe tabi oldu.”


86- حَتَّى إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍ حَمِئَةٍ “Nihayet güneşin battığı yere vardığı zaman, onu (sanki) kara balçıklı bir su gözesinde batıyor buldu.”


87- قَالَ أَمَّا مَن ظَلَمَ فَسَوْفَ نُعَذِّبُهُ “O da dedi: Kim zulmederse, onu cezalandıracağız.”

ثُمَّ يُرَدُّ إِلَى رَبِّهِ فَيُعَذِّبُهُ عَذَابًا نُّكْرًا “Sonra Rabbine döndürülür, O da onu görülmemiş bir azabla cezalandırır.”

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook