Peygamber Efendimizin Sevdiği Çorba Tarifi (Telbine Çorbası)

Şifasıyla bilinen, birçok hastalığa ilaç niyetine kullanılan ve peygamberimizin hastalara tavsiye ettiği çok eski tariflerden biriyle tanıştıralım sizleri. Telbine çorbası, Ayşe (r.a.) rivayetle "Bu çorba üzüntü ve kederli olan kimsenin gönlünü kuvvetlendirir, sizden birinin yüzündeki kiri su ile yıkayıp temizlediği gibi (bu çorba da) hastanın gönlünden elemve kederi giderir."

(Ibn Hanbel, Buhari, Müslim, Ibn.i Mace)

Resûlullah (s.a.v.)’in ev halkından biri sıtma hastalığına yakalandığında bulamaç-hasa yapılmasını emrederdi. Bulamaç yapılınca da ondan içmelerini emrederdi ve bu bulamaç yemeği hakkında şöyle buyururdu:  “Kederli kimsenin kalbini güçlendirir, hastanın kalbinden ağrıyı giderir, sizden birinizin yüzünden kiri su ile giderdiği gibi…” 

(İbn Mâce, C.9. H.no:3445)

Telbine Çorbası Tarifi’nin Malzemeleri

- 6 su bardağı günlük süt (kişi sayısına göre ayarlanabilir.
- 1 su bardağı arpa unu
- Yarım çay bardağı bal (arzuya göre arttırabilir)
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak (rendeleyin) isteğe bağlı
- Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı tane çörek otu

Telbine Çorbası Tarifi’nin Yapılışı

- Yarım çay bardağı zeytinyağı tencereye alınır. 
- Üzerine 1 su bardağı arpa unu ilave edilir. 
- Karıştırılarak 2-3 dk kavrulur. 
- Üzerine süt, tuz, bal, ilave edilerek kaynayana dek karıştırılır. 
- Daha sonra sarımsak ,çörek otu, zerdeçal, zencefil eklenir.
- 5 dk içerisinde kaynıyor. 
- Pişme aşamasında kapak kapatmayın. 10 dk kadarda pismiş oluyor. 
- Altını kapatmadan da tavada tereyağı isteğe bağlı sıvı yağda olur. İçine bahratlar yağda kavrularak çorbaya eklenir.
- Baharatlarda isteğe bağlı. Nane ,karabiber, tuz ,kırmızı biber, zencefil ve zerdecalda ekleyebilirsiniz. Baharatlı daha çok tercih ediliyor.

Telbine Çorbası İçindeki Vitaminler

Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, amino asitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır.

Telbine Çorbası Hakkında Hadisler

Resûlullah (s.a.v.)’in ev halkından biri sıtma hastalığına yakalandığında bulamaç-hasa yapılmasını emrederdi. Bulamaç yapılınca da ondan içmelerini emrederdi ve bu bulamaç yemeği hakkında şöyle buyururdu:  “Kederli kimsenin kalbini güçlendirir, hastanın kalbinden ağrıyı giderir, sizden birinizin yüzünden kiri su ile giderdiği gibi…” (İbn Mâce, C.9. H.no:3445)
 
Ayşe, hasta için ve ölmüş kimse üzerine hüzünlü olan insan için daima telbine bulamacı yapmasını emrederdi. Çünkü ben Resûlullah (s.a.v)'dan: "Şüphesiz telbine bulamacı hastanın gönlüne rahatlık verir. Bir kısım hüzün ve kederi de giderir.” buyururken işittim. (Buhari, Tıb, C.12. H.no:12)

Yararlı olup hoşlanılmayan telbîne'ye devam ediniz” buyurmuştur.  Resûlullah (s.a.v), ev halkından birisi hasta olduğu zaman, iki tarafından biri bitinceye, yani iyileşinceye veya ölünceye kadar telbine çömleği devamlı ateş üstünde olurdu, demiştir. (İbn-i Mâce, C.9. H.no:3446)

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook