Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir? Kısa Bilgi

Keten tohumu küçük, kahverengi veya altın renkli tohumlardır. Bu tohumların sağlık yararları onları Asya, Amerika ve Afrika'nın geleneksel mutfaklarının bir parçası haline getirmiştir. Keten tohumunun sağlığınıza ve diyetinizin kalitesini artırabilecek birçok faydaları vardır. Şimdi bazılarına ayrıntılı olarak bakalım: Yüksek lif içerir Keten tohumu, kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu için birçok diyet programının önemli bir bölümünü oluşturur. Lif varlığından dolayı, mideyi dolu tutar ve fazla kalori alımını önler. 

Antioksidan bakımından zengindir ve kanseri önler Keten tohumu içinde, kansere karşı korunmada ve mücadelede ana etken olan antioksidanlar olarak işlev gören bol miktarda fitokimyasal vardır. Ayrıca, vücuttaki hormonları dengeleyen kimyasallara dönüşen zengin bir lignan kaynağıdır. Lignanın üreme sağlığına yardımcı olduğu, menopoz semptomlarını önlediği ve tip-2 diyabetin etkilerini azalttığına dair kanıtlar vardır. 

Ayrıca, bu tohumlardaki omega-3 yağ asitlerinin, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Kalp hastalıkları önler Keten tohumu, “Fitokimyasallar ve Fitofarmasötikler” e göre iyi bir kaynak olan flavon C-glikoziddir. Bu polifenolik bileşikler, lipid peroksidasyonunu, trombosit agregasyonunu ve kılcal geçirgenliği ve kırılganlığı inhibe ederek, daha düşük bir kardiyovasküler hastalık insidansına yol açar.

Diyabeti tedavi eder Keten tohumu, hem çözünebilir hem de çözünmeyen diyet lifi için zengin bir kaynaktır. Keten tohumu bu özelliği ile diyabeti olan kişilerde normal kan şekeri düzeylerini korumaya yardımcı olur. 

Kolesterolü düşürür Keten tohumu içinde bulunan çözünür lif, uygun gastrointestinal fonksiyonların korunmasında yardımcı olur ve çözünmeyen lif, serum LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalbi sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar.

Cilt bakımı Keten tohumu yağı sivilce, rosacea ve egzama vakalarında iltihaplı cilt bölgelerini iyileştirebilir. Bu yağın topikal uygulaması güneş yanıklarını etkili bir şekilde tedavi eder.

Dikkat! Diyabet, Kalp, vb hastalıklarınız varsa doktorunuza danışarak tüketmenizi tavsiye ederiz.

Peki bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz sizde bu konuda düşünce veya sorularınızı yorumlar kısmına bırakabilirsiniz.

Yorum Gönder

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook