Cuma Günü Çekilecek Zikirler ve Okunacak Süreler

Dünya genelinde müslümanlar için cuma günleri bayram olarak kabul edilir. Cuma günü özellikle sela ve ezan arasında edilen her duanın kabul edildiği, okunan selavatların peygamber efedimize haber verildiği, yapılan her ibadetin misliyle sevap kazanıldığı haber verilir. 

Bu konuyla ilgili Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Cuma gününde öyle bir an vardır ki şayet bir müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir.” buyurdu ve elleriyle onun çok az olduğunu işaret etti. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbn-i Mace)

Cuma günleri, ibadetlere geçmeden evvel temizliğe özen göstermek daha güzeldir. Giyeceğiniz kıyafeti, bedensel temizlik, güzel koku sürmek gibi. Ancak bu saydıklarımızı yaparkende ibadetleri askıya almak doğru değildir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle  buyurmuştur.

"Her kim Cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir." (Ebu Davud, Taharet 128/ Tirmizi, Cuma 5)

Cuma günleri yapılacak çok güzel ibadetler bulunmaktadır. Bu mubarek günün fazileti sayesinde kat kat ecir verilecektir.

Cuma Yapılacak İbadet

- Yasin süresi okumak
- Selavatı kübra okumak
- La İlahe İllalahü’l Melikü’l Hakku’l Mübin zikrini çekmek
- Allah ismi şerifini bolca çekmek
- Vaka süresini okumak
- Kefh süresini okumak (Cuma günü Kehf suresini okumanın günahların affına vesile olacağı rivayet ediliyor.)
- Sadaka vermek
- Mülk süresi
kelime-i tevhid (Lâ ilâhe illallâh Muhammedü'r-rasûlullah)
Selavat okumak (Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim)

Resulullah (s.a.v); "Günlerinizin en faziletlisi Cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salat ü selam getiriniz; zira sizin salat ü selamlarınız bana sunulur" diyerek kendisine salat getirmemizi buyurur. (Ebu Davud, Salat 201)

Peki bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz sizde bu konuda bilginizi veya sorularınızı yorumlar kısmına bırakabilir. Yeni bilgilere ulaşmak ve web sitemizi takip etmek için Abone ol tuşuna basabilirsin.

1 Yorumlar

YORUM YAP

Daha yeni Daha eski

Facebook